Cel mai mare exercițiu militar NATO din istorie se ține în Germania. 250 de avioane vor survola cerul
Cel mai mare exercițiu militar NATO din istorie va avea loc în Germania, săptămâna viitoare, când 250 de avioane din țările membre vor survola cerul pentru a simula răspunsul alianței la un atac asupra Europei.
10.000 de participanți la cel mai mare exercițiu militar NATO
În cadrul exercițiului militar denumit „Air Defender 23”, 10.000 de participanți și 250 de aeronave din 25 de țări vor răspunde la un atac simulat asupra unei țări membre NATO.
Pentru acest exercițiu, Statele Unite ale Americii trimit 2.000 de membri ai Gărzii Naționale Aeriene americane și aproximativ 100 de aeronave pentru a lua parte la manevrele de antrenament din perioada 12 – 23 iunie.
„Va demonstra fără nicio îndoială agilitatea și rapiditatea forței noastre aliate din NATO ca prim răspuns. Aș fi destul de surprinsă dacă vreun lider mondial nu ar lua notă de ceea ce arată acest lucru în ceea ce privește spiritul acestei alianțe, ceea ce înseamnă puterea acestei alianțe.
Și asta îl include și pe domnul Putin”, a declarat ambasadorul SUA în Germania, Amy Gutmannshe.
Zborurile civile, afectate de exercițiul NATO
Armata Germaniei a avertizat că exercițiul forțelor aeriene din cadrul Alianței Atlanticului de Nord va avea un impact asupra persoanelor care folosesc companiile aeriene civile din Europa.
„Știu că ar putea exista restricții asupra traficului aerian civil. În ceea ce privește problema zgomotului aeronavelor, avem o intensitate mai mare, desigur, acolo unde vom zbura”, a explicat generalul-locotenent Ingo Gerhartz, din cadrul Forțelor Aeriene germane.
Exercițiul militar fusese planificat demult, dar războiul declanșat de liderul rus Vladimir Putin în Ucraina, pe 24 februarie, anul trecut, a determinat NATO să accelereze pregătirile pentru eventualitatea unui atac pe teritoriul său.
Suedia și Japonia participă la exercițiul NATO
Suedia, care speră să se alăture alianței, și Japonia participă, de asemenea, la exercițiul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.
„Arătăm că teritoriul NATO este linia noastră roșie, că suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru din acest teritoriu. Dar nu vom efectua, de exemplu, niciun zbor spre Kaliningrad (o exclavă rusă situată la Marea Baltică, între Polonia și Lituania, n.r.). Așadar, acest lucru se dorește a fi defensiv”, a spus generalul-locotenent Gerhartz, potrivit euronews.com.
Directorul Gărzii Naționale Aeriene a SUA, generalul-locotenent Michael A. Loh, a declarat că exercițiul merge dincolo de descurajare.
„Este vorba despre pregătirea forței noastre. Este vorba despre coordonare, nu doar în cadrul NATO, ci și cu ceilalți aliați și parteneri ai noștri din afara NATO”, a spus el.
Generalul-locotenent a mai spus că exercițiul ar fi o șansă pentru tinerii aviatori americani, mulți dintre ei având experiență de serviciu în Orientul Mijlociu, de a construi relații cu aliații din Europa și de a se pregăti pentru un scenariu militar diferit.